• info@rosetoday.nl
  • Shipping to NL / BE / DE
SHOPPING CART

No Products in the Cart

TOTAL:
€0,00

Rosé, we love it! Een minigids over het maken van wijn.

by Yvonne Schinkel on October 05, 2022
Meng een beetje rode wijn met witte wijn en yes, rosé it is! Maar nee, zo makkelijk gaat dat blijkbaar niet. Mijn kennis over wijn beperkte zich eerlijk gezegd tot wel lekker of niet lekker. Gelukkig is mijn kennis inmiddels iets gegroeid, maar nog steeds vind ik het tricky om zelf een wijn te kopen. Daarom vroeg ik sommelier (bijna vinoloog!!) Lotte van Polen om me meer te leren over het maken van wijn en die info deelt ze ook graag met jou. Want een keuze maken op basis van een knap wijnetiket, dat moet maar eens voorbij zijn!
Minigids over het maken van wijn

Onderstaande blog is geschreven door Lotte van Polen

Laat me je meenemen in de meest juicy wereld die er is: wijn. Mijn grote passie en hopelijk snel ook de jouwe. Het maken van wijn is interessant, maar ook best ingewikkeld. Soms een beetje technisch, maar je kan deze informatie gebruiken om beter te begrijpen hoe wijn wordt gemaakt. In deze blog wil ik je vooral basiskennis meegeven. Zodat je weet wat je drinkt en een beetje kan opscheppen bij je vrienden. ;)

 

Hoe ontstaat wijn?

Let’s go the start! ‘Men neme een druif’. Die bestaat uit een steel, pitjes, de schil en het vruchtvlees. De schil van de druif is bedekt met een waslaagje (gisten). Het vruchtvlees bestaat voornamelijk uit water en suiker. De gisten van de schil gebruiken de suikers uit het vruchtvlees om alcohol te produceren: de vergisting. Wijn ontstaat dus door het vergisten van het sap van druiven, waarbij de suikers zich voornamelijk omzetten in alcohol.

 

Van druiven plukken, naar wijn maken.

We starten bij de oogst van de druiven. Na het plukken worden ze worden gecontroleerd, gesorteerd en meestal ontsteelt. Vervolgens worden de druiven gekneusd, zodat het sap van de druiven en de gisten van de schil zich vermengen. Daarna stoppen we de druiven samen in een roestvrijstalen tank. Hier wordt de temperatuur opgeschroefd en gaan de gisten aan het werk (#romantisch). Als alle suikers zijn omgezet naar alcohol dan heb je de basis van wijn. Er komen vervolgens allerlei keuzes bij kijken, maar voor nu laten we het sap aflopen. Dat sap gaat de wijnmaker klaren en stabiliseren et voilà, we hebben wijn.

Het gistingsproces geldt overigens voor alle wijnsoorten. Wat we natuurlijk heerlijk vinden, maar je bent hier voor de rosé.

 

Rood, wit of rosé. Wat bepaalt de kleur van wijn?

De kleur van wijn komt niet van het sap, maar van de schil van de druif. Haal de schil van een witte en een blauwe druif en je zal zien dat het vruchtvlees van beide druiven hetzelfde is. De kleur wordt nog voor de vergisting bepaald. Na het kneuzen gaan de druiven voor wat kleur eerst samen in bad (oh la la ). De schilletjes kunnen dan lekker een potje weken in het sap. De temperatuur moet tijdens dit proces wel laag blijven, want anders gaat de alcoholische gisting al aan het werk.


De schil krijgt nu de kans om zijn kleur af te geven aan het vruchtvlees. Hoe langer het contact tussen de schil en het sap, hoe intenser de kleur van de wijn. Witte wijn kan wél gemaakt worden van blauwe druiven als de schil niet lang in contact komt met het sap. Van witte druiven kan je géén rode wijn maken. Tenzij je Hans Klok bent misschien. Met je nieuwe kennis snap je nu dat we voor rosé blauwe druiven gebruiken. Alleen komen de schillen van de blauwe druif korter in contact met het sap dan bij rode wijn. Comprendre?

 

Verschillen binnen dezelfde wijnsoort.

Dieprood, blush, oranje, goudgeel. Waar komt het onderlinge verschil tussen eenzelfde wijnkleur vandaan? Waarom is de ene witte wijn de ander niet? Als deze vraag jou aanspreekt dan heb ik mijn doel in deze blog bereikt! Dat ga ik je uitleggen in mijn volgende blog: De 4 methodes waarop wijn wordt gemaakt.

 

Wie ben ik?
Lotte van Polen sommelier Rosé Today

Na jarenlange ervaring in de horeca en het afronden van mijn WSET3 Advanced werd het tijd voor een volgende stap. Sinds juli 2020 ben ik trotse eigenaar van Guests and Grapes en in maart 2023 rond ik hopelijk mijn opleiding tot vinoloog af. Naast mijn werk als sommelier werk ik mee aan verschillende events, verzorg ik wijnproeverijen en ben ik onderdeel van dit toffe platform. Proost!

 

BACK TO TOP
English